Skrbno ravnanje in uporaba stavbnega pohištva podaljša življenjsko dobo oken in vrat.

NAVODILA ZA UPORABO IN VZDRŽEVANJE

Okna in v vrata Satler so izdelana iz visokokakovostnih materialov. Skrbno ravnanje in uporaba stavbnega pohištva podaljša življenjsko dobo oken in vrat, pa tudi ostalih gradbenih elementov. 

Krilo okna obvladujete s kljuko oziroma pololivo, ki jo uporabljate za odpiranje okna. Krilo okna se namesti  v štiri različne položaje: odprto, zaprto, nagnjeno in prezračevanje. Krilo okna je mogoče obvladovati z eno roko.

Pri uporabi pa je potrebno upoštevati sledeče:

 • Ob odpiranju okna  pazite na možen udarec krila okna ob rob okenske odprtine (špalete).
 • Ne poslužujte se zapiranje okna na hitro iz odprtega ali nagnjenega položaja saj obstaja možnost poškodbe.
 • Krilo okna ni dovoljeno preobremenjevati.
 • Ko je krilo okna v odprtem ali nagnjenem položaju, med krilo in okvir ni dovoljeno ničesar vstavljati.
 • V slabih vremenskih razmerah (hud veter, prepih,..) ne puščajte okna odprta saj obstaja nevarnost poškodb.
 • Okna ne puščajte odprta brez nadzora, če imate v družini male otroke.

ZAŠČITNA FOLIJA

Okna in vrata Satler so zaščitena z notranjo in zunanjo folijo, katera ščiti izdelek pred poškodbo že v sami proizvodnji, transportu in ob montaži. Folijo je potrebno po zaključeni montaži odstraniti, saj ne služi kot zaščita pred poškodbami pri zidarskih delih. Folijo ob zaključku montaže odstrani monter.

TESNILA

Tesnila so kljub najsodobnejšim materialom izpostavljena procesu staranja. Z vzdrževanjem lahko povečate prožnost tesnil, kar pomeni tudi boljše tesnjenje. Tesnila morajo biti vedno čista. Enkrat letno jih namažite z glicerinom ali posebno mastjo. Navedeno je priloženo v  SETU ZA ČIŠČENJE IN VZDRŽEVANJE TESNIL, ki ga naročite pri nas.

ODVODNJAVANJE

Odvodnjavanje predstavljajo utori, ki se nahajajo na okenskem okvirju z zunanje strani. Namenjene so tudi preprečevanju nabiranja kondenza iz prostora med okvirjem in krilom okna. Odvodnjavanje bo brezhibno, če je luknja namenjena le temu čista in ne zamašena. Zaradi boljšega estetskega videza, so utori namenjene odvodnjavanju pokrite s PVC čepi. Čiščenje lukenj namenjenih odvodnjavanju in kondenza je najlažje dostopno z notranje strani, ko odpremo krilo okna. V kolikor bodo utori za odvodnjavanje zamašeni, je možno da se le ta vodo preliva v prostor.

OKOVJE

Okovje oken in vrat Satler odlikuje najsodobnejši in tehnično dovršen sistem okovja WINKHAUS. Okovje je pri odpiranju in zapiranju oken in vrat izpostavljeno povečani obrabi materiala, kar je v skladu z A- testi in predpisi. Enkrat letno je potrebno okovje in vse njegove gibljive dele namazati z oljem.

RJA – MADEŽI

Predvsem pri novogradnjah, pa tudi pri prenovi stanovanj je potrebno paziti, da se po končani montaži pa tudi ob različnih grobih delih na stavbi,  očistijo okvirji predvsem v notranjosti. Pri neočiščenih okvirjih se lahko pojavijo na PVC elementih madeži od rje, zaradi povečanega deleža železa v zraku pri najrazličnejših obrtniških delih, pa tudi ob končni montaži PVC elementov.

PREZRAČEVANJE

Leta nazaj so bila okna narejena tako, da niso dovolj tesnila. Posledično je prišlo v prostoru do rednega zračenja in sušenja zraka. Da bi privarčevali pri ogrevanju, ter da bi preprečili prepih in hrup so nova okna konstruirana tako, da preprečujejo te neprijetnosti. Nova moderna okna tesnijo tako, da ni mogoča naravna menjava zraka. Iz tega razloga je redno in pravilno vsakodnevno zračenje prostorov zelo pomembno, saj preprečuje nabiranje visoke vlage in nastanek plesni v prostoru, prav tako pa pripomore k bolj zdravemu načinu bivanja. Priporočamo vam varčno zračenje in prezračevanje vaših prostorov:

 • Zjutraj vse prostore prezračimo 10 – 15 min (predvsem spalnico).
 • Čez dan zračimo še 3-4 krat (glede na stanje vlage).
 • Med zračenjem zapremo radiatorje.
 • Pazimo, da temperatura zraka ne pade pod 15 C 0 da lahko zrak v prostoru vzame dovolj vlage.
 • Hitro in efektivno zračenje dveh nasproti ležečih oken (včasih eno okno ne zadostuje za kvalitetno zračenje.
 • Pazimo da zavese ne segajo preko grelnih teles.
 • Vrata, ki vodijo v manj ogrete prostore naj bodo zaprta.
 • Pri nastajanju večje vlage (kuhanje, kopanje, tuširanje) priporočamo še pogostejše zračenje, predvsem v spalnih prostorih.
 • Vlažni zrak vedno odvedemo ven, nikoli v druge prostore.

Ogrevanje in redno zračenje je osnovni pogoj za prijetno bivanje. Rosno okno je najboljši znak, da je potrebno zračenje. Svež in suh zrak se segreva mnogo hitreje, zato je ogrevanje dolgoročno cenejše. Posledično pa dosežemo prijetno toploto in ugodne bivalne razmere.

STEKLO

Termopan izolacijska stekla nudijo jasno in nepopačeno sliko, kar je posledica zelo gladke površine stekla. Pri posebni osvetlitvi (pod posebnimi vpadnimi koti) s sončnimi žarki, se lahko zaradi loma svetlobe na vzporednih in ravnih steklih vidijo mavrične barve (pojav interference). To je normalen fizikalni pojav in ne predstavlja pomanjkljivosti glede kakovosti in tudi ne predstavlja razloga za reklamacijo.

Izdelano je iz dveh ali več stekelnih plošč, med katerimi je lahko suh zrak ali poseben plin. Stekla so na robovih s posebno tesnilno maso in distančnikom zatesnjena tako, da v medstekelni prostor ne moreta vdreti voda in vlaga. Velika izolacijska sposobnost stekla je posledica majhne toplotne prevodnosti zraka oz. plina v medstekelnem prostoru in dodatnim izolacijskim nanosom. Pri večjih temperaturnih razlikah in večjih dimenzijah stekel s križi, lahko pride do zvijanja križev navznoter ali navzven. Distančnik, še posebej pri steklu polnjenim s plinom, niso montirani zaradi tehnologije montaže križev.

ČIŠČENJE IN NEGA OKEN IN VRAT

Za čiščenje okvirjev uporabljajte navadne detergente brez organskih topil in grobih delcev. Na belih oknih boste iztrebke muh in drugih žuželk z lahkoto odstranili, če navaden detergent poškropite na madeže,  pustite pol minute in nato pričnete čistiti okna z vodo in detergentom.

Steklo boste najbolje očistili s čisto, toplo vodo in usnjeno krpo za čiščenje stekla. Pri tem se lahko zgodi, da bodo na usnjeni krpi ostale črne črte, če boste preveč pritisnili. Če je potrebno lahko vodi dodate malo predhodno preverjenega čistilnega sredstva. Ne uporabljajte agresivnih čistil in čistil, ki vsebujejo topila.
Izdelke iz prodajnega programa Satler uporabljajte skladno z navodili. V kolikor ugotovite, da je katerikoli sestavni del poškodovan, ga je potrebno takoj zamenjati ali pravilno popraviti. V primeru, da so vzroki neznani in izhajajo iz konstrukcijskih značilnosti, je potreben poseg serviserja.

BABICA PA ZNA NAJBOLJE....

Vam čiščenje oken ni ravno pri srcu?

Se jezite, ko vam skozi okno v stanovanje svetijo sončni žarki , vi pa opazite le madeže na steklu?         

Čisto preprost babičin nasvet vam lahko pomaga pričarati nasmeh na obraz in kristalno čista stekla.

Če okna ZELO umazana, jih  pred uporabo spodaj navedene mešanice, najprej umijte s toplo vodo v katero ste primešali blago milo. Pustite, da se posušijo.

Nato si pripravite domače čistilo iz:

-          250 ml alkoholnega kisa,

-          4 l vode.

Okna umijte pripravljenim čistilom. Obrišite jih z mehko krpo, ki ne pušča madežev.

Za loščenje stekel uporabite navaden časopisni papir.

 

                                                                      Uspeh in zadovoljstvo zagotovljeno!

 

UPORABLJAMO MATERIALE PRIZNANIH BLAGOVNIH ZNAMKPolitika zasebnosti | Avtorji: KIVI.si