Pred nakupom se seznanite z osnovnimi tehničnimi informacijami ali povprašajte naše strokovnjake!

KAJ MORATE VEDETI PRED NAKUPOM OKEN

Pri nakupu oken je pomembno, da o njih poznamo nekaj osnovnih tehničnih podatkov. Za lažjo odločitev predlagamo, da se seznanite z osnovnimi tehničnimi navodili, ki vam bodo v pomoč pri nakupu.


OKVIR IN KRILO OKNA

Okvir in krilo sta izdelana iz profila. Okvir okna predstavlja trden del okna, ki je vgrajen v zid. Vanj je nameščeno krilo okna, ki se lahko odpira na več možnih načinov. Možna je izvedba tudi fiksnega tipa. Okvir in krilo dajeta oknom stabilnost in ravnino. Za dolgotrajno funkcionalnost okna je potrebno preveriti stabilnost okenske konstrukcije glede na velikost in težo elementov. Da je okenski okvir energijsko varčen, mora imeti vsaj 70 mm debeline.

Osnovo okvirja in krila okna predstavlja profil. 
Okvir okna je vgrajen v zid.

Profil je lahko iz različnih materialov PVC, ALU, LES, PVC in ALU, LES in ALU.
PROFIL OKNA

Profil predstavlja sistem oziroma konstrukcijo okvirja in krila, iz katerega je izdelano okno. Profil je lahko iz različnih materialov: PVC, ALU, LES, PVC in ALU, LES in ALU..

Osnova profilov za PVC okna so število komor, debelina zunanjih sten, gradbena globina, ojačitev v profilu, tesnila ipd. PVC okna in vrata Satler so izdelana iz visokokakovostnih profilov nemškega proizvajalca ALUPLAST.

Pri lesenem profilu za okna so pomembni podatki v zvezi z lesnino, gradbeno globino, tesnili, končno obdelavo, sestavo vogalnega spoja, načinom osnovne zaščite, barvanjem ipd.

Profil iz aluminija za okna je material, ki ni podvržen vplivom okolja in obdrži strukturne lastnosti bolj kot vsi drugi materiali. Ožje vidne površine ALU profilov pa omogočajo večji delež steklene površine. ALU okna in vrata Satler so izdelana iz profilov nemškega proizvajalca HEROAL.


a) Število komor v profilu

Komore na profilu za okna (PVC in ALU) predstavljajo zračne poti znotraj profila, ki sodelujejo pri ustvarjanju toplotno izolacijskih lastnosti okna. Večje kot je število komor, boljši sta toplotna in zvočna izolacija profila. Poleg števila komor pa na izolacijske lastnosti profila vpliva še več konstrukcijskih elementov.

Potrebno pa je opozoriti, da število komor vedno ne pomeni boljše izolacije!

Večje kot je število komor,
boljši sta toplotna in zvočna izolacija profila.

Ojačitev mora biti nameščena znotraj okenskega okvirja in krila oken.
b) Ojačitev

Ojačitev se nahaja v profilu in je lahko iz pocinkanega jeklenega profila ali iz posebnega materiala, imenovanega Ultradur High Speed, ki nudi 20 % boljšo toplotno izolativnost kot jeklena ojačitev. Ojačitev mora biti nameščena znotraj okenskega okvirja in krila oken.


c) Tesnila

Ločimo med stičnim tesnilom in sredinskim tesnilom.

Stično tesnilo predstavljata dve tesnili, eno je nameščeno na okvirju, drugo pa na krilu okna. Funkcija tesnila je izolacija pred vdorom zraka, mraza in vlage.

Sredinsko tesnilo se nahaja na sredini med okvirjem in krilom ter preprečuje vdor vlage in prahu v komore okna, kjer je nameščeno okovje.

Trojno tesnjenje ima prednost pred dvojnim, saj sredinsko tesnilo ustvari dodatno komoro v predelu prepire, kar občutno izboljša toplotno in zvočno izolacijo.

Trojno tesnjenje ima prednost pred dvojnim, saj sredinsko tesnilo ustvari dodatno komoro v predelu prepire, kar občutno izboljša toplotno in zvočno izolacijo.

PRAVO STEKLO = PRIHRANEK IN FAKTOR UDOBJA

Zasteklitev okna je pomembna predvsem z vidika toplotne in zvočne izolacije in s tem povezanega prihranka energije pri ogrevanju prostorov.

Okna in vrata Satler zasteklimo z dvo- ali troslojnim steklom, t.i. TERMOPAN, ki jih za nas izdeluje vodilno slovensko podjetje na področju stekel REFLEX, d. o. o. iz Gornje Radgone.

Troslojno steklo v kombinaciji z izolacijskim okvirjem zagotavlja občuten prihranek pri porabi energije. S tem ustvarimo nižje izpuste CO2. Troslojna stekla oken Satler dosegajo vrednost od Ug = 0,7 W/m2 K do Ug = 0,4 W/ m2 K. V primerjavi z dvoslojnim steklom, ki dosega Ug = 1,1 W/m2 K, je troslojno steklo za več kot 2 x bolj izolativno.

Distančnik med stekli je lahko toplotna šibka točka vsakega okna. Priporočamo termični PVC distančnik, saj ta izboljša toplotno izolativnost ob robovih stekla ter zmanjša možnost rosenja.


Distančnik je okvir, ki ločuje dve ali tri stekla s hermetično zaprtim prostorom in preprečuje toplotne mostove, ki bi lahko nastali.
DISTANČNIK

Distančnik je okvir, ki ločuje dve ali tri stekla s hermetično zaprtim prostorom, v katerem je suh plin. Distančnik je lahko iz aluminija, iz modificiranega PVC (TGI) materiala ali jekla . Notranjost votlega distančnika je napolnjena z visokoaktivnim sušilnim sredstvom, ki takoj po sestavi učinkovito osuši zrak (plin).

Za preprečitev toplotnih mostov priporočamo PVC (TGI) distančnik.


HRUP VPLIVA NA NAŠE ZDRAVJE IN DOBRO POČUTJE

Ob nakupu oken upoštevajte vpliv vašega bivalnega okolja in izberite temu primerno zvočno izolirano okno. Tako boste lahko resnično uživali miru in tišini svojega doma.

Indikator zvočne izolacije okna je Rw – vrednost. Višja Rw- vrednost pomeni boljšo zvočno izolacijo okna.

Ob nakupu oken upoštevajte vpliv vašega bivalnega okolja in izberite temu primerno zvočno izolirano okno.

ODLOČILNE PREDNOSTI PRI VSAKODNEVNI UPORABI IN PRI VARČEVANJU S STROŠKI.

Dobra toplotna izolacija okna = manjši stroški ogrevanja!

Toplotne izgube skozi okna so lahko do 30 %. Z zamenjavo oken in novim zunanjim ovojem stavbe pa lahko dosežemo 50 in več odstotne toplotne prihranke.

U–KOEFICIENT PREHAJANJA TOPLOTE

U–koeficient prehajanja toplote predstavlja osnovno mersko enoto za določanje toplotnih izgub gradbenega elementa. Podaja količino toplote, ki v časovni enoti preide preko enega m2 gradbenega elementa pri temperaturni razliki zraka znotraj in zunaj 1 K (Kelvin). Merska enota je W/m2 K.

Učinkovitost oken določajo faktorji toplotne prevodnosti Uf (toplotna prevodnost profila), Ug (toplotna prevodnost stekla) in Uw (toplotna prevodnost okna).

Kvaliteto okna v prvi vrsti določata Uf ter število tesnil. Število komor v profilu ne odraža vedno energetske učinkovitosti profila.

Optimalno za energijsko učinkovitost oken pa je čim manjša razlika med Uf (toplotna prevodnost okvirja) in Ug (toplotna prevodnost stekla).

Na vsak način so okna s trojnim tesnjenjem pogoj za energetsko učinkovitost.

Merodajna za energijsko učinkovitost okna je vrednost UW. Manjši je količnik prehoda toplote (UW), bolj je okno energijsko učinkovito.

Z izboljšano vrednostjo okna se občutno zmanjšajo stroški ogrevanja (do 36 %) in zato se sprošča manj CO2.


PRAVILNO OKOVJE = ODLIČNA VARNOST OKNA

Okovje predstavlja mehanični sistem, ki povezuje krilo okna z okenskim okvirjem in nam omogoča rokovanje z oknom. Okovje je eden izmed pomembnih faktorjev, ki predstavljajo učinkovito protivlomno zaščito.

V okna Satler vgrajujemo okovje osnovne do vrhunske protivlomne zaščite nemškega podjetja WINKHAUS. 

BOLJŠI ZAPIRNI ELEMENT KOT DEL STANDARDNE OPREME OKNA.

activPilot okovje vgrajujemo v vsa okna Satler, saj omogočajo varnost, zaščito, enostavno uporabo in dodatne funkcije odpiranja in zapiranja.

activPilot

Okovje activPilot je standardno okovje podjetja Winkhaus. Ta inovativni nagibnovrtljivi sistem nudi edinstvene funkcije. ActivPilot kot edino okovje v svetovnem merilu ponuja nov sistem zapiranja, ki je preprost za uporabo in zagotavlja več zaščite in tesnjenja.

Prednosti:

 • protivlomna zaščita;
 • preprosta nastavitev;
 • visoka kakovost;
 • prihranek energije;
 • atraktivno oblikovanje;
 • prilagodljiva dodatna oprema.

Vsi varnostni zapiralni elementi so opremljeni neodvisen z jeklenim mostičkom. Osemkotni zapiralni čepek zlahka nastavite kar z roko - za izvrstno zapiranje, ki tesni- in to v hipu. Zaobljeni robovi so prijetno mehki in se zlahka očistijo. Varnostne stopnje lahko pri okovju WINKHAUS naknadno dopolnite z dodatno opremo do varnostnega razreda RC2 N. Visok nivo kakovosti okovja activPilot potrjuje test trajnosti RAL. Zagotavlja vam dolgotrajen in kakovosten izdelek.

Značilnosti:

 • Vsi vidni deli so pobarvani v belo.
 • Za cca 50 % manj sestavnih delov.
 • Patentirani zaskočniki ležaja škarij.
 • Za vse elemente so potrebni samo trije različni zaporni elementi na okvirju.
 • Večstopenjsko nagibanje (kipanje) z možnostjo naknadne vgradnje brez orodja.
 • Trofunkcijski element: trije elementi v enem: dvigovalec krila, blokada odpiranja in balkonski zaskočnik.
 • Celoten sistem activPilot okovja se lahko veže na alarmno napravo.
 • Lahko ga uporabljate za kontrolo zapiranja oken in s tem za zmanjšanje porabe energije ali pa kot neodvisen alarmni sistem.

activPilot Select

Okovje activPilot Select predstavlja inteligentni modularni sistem tako imenovanega »skritega« okovja, ki je vključeno v okvir. Tako izpopolnjeno okovje ustreza tako moderni arhitekturi kot tudi novogradnjam in obnovam. Nudi prispevek k večji energetski učinkovitosti, saj zunaj ni vidnih delov okovja, večja je gostota okna, ker ni prekinitev, čiščenje pa je še enostavnejše. Z uporabo dvo- ali trofunkcijskega elementa je lahko dodati varovalo pred napačnim odpiranjem z vgrajenim dvigovalcem in zaskočnikom, omogoča tudi zračenje z različnimi nagibi krila.

Okovje activPilot Select je inteligentni modularni sistem »skritega« okovja, ki je vključeno v okvir.

activPilot Comfort je tehnologija paralelnega odmikanja krila v okvirju okna - vzporedeni odmik okna.

Z activPilotovim večkratnim režnim prezračevanjem lahko okenska krila nagibate pod različnimi koti. To omogoča trajen dotok svežega zraka brez omembe vrednih toplotnih izgub. Tako boste hkrati zavarovali svoje zdravje in se izognili prevelikim stroškom ogrevanja.

activPilot Comfort

Tehnologija paralelnega odmikanja krila v okvirju okna se imenuje activPilot Comfort. Tehnologija tega okovja omogoča poleg klasičnega odpiranja in nagibanja krila še tako imenovani vzporedni odmik, ki okensko krilo za nekaj milimetrov odmakne od stičnih tesnilnih točk in tako omogoča pretok zraka po celotnem okvirju okna. Na ta način se lahko vzpostavi kroženje zraka v prostoru: svež zrak vstopa na spodnjem delu okna, umazan zrak izstopa na zgodnjem delu okna. Reža za zračenje je velika le 6 mm, kar preprečuje prepih, loputanje oken, izboljša zašito pred vlomom, voda ne vdre niti pri močnem nalivu, pozimi ohranja toploto prostora, varčuje energijo in zagotavlja svež zrak v prostoru v vsakem letnem času.

Okovje za vzporedno odpiranje je na voljo z mehanskim ali elektronskim odpiranjem. Mehanski tip, ki ga upravljamo s pomočjo kljuke za odpiranje okna, se imenuje activPilot Comfort PADK. Okovje z elektromehanskim upravljanem z možnostjo krmiljenja z daljincem se imenuje activPilot Comfort PADM.


VARNOSTI NI NIKOLI DOVOLJ.

Varnostna stopnja okovja RC1 N

Elementi, testirani po varnostni stopnji RC1 N, nudijo osnovno odpornost proti uporabi telesne sile, kot so npr. brcanje, zaletavanje, zaletavanje z ramo, dvigovanje in trganje (predvsem različne oblike vandalizma). Elementi po varnostni stopnji RC1 N nudijo omejeno varnost pri uporabi vzvodnega orodja.

RC1 N sestavljajo:

 • osmerokotne varnostne gobaste glave na vseh štirih straneh elementa + varnostni zapirni elementi
 • predpisana okenska kljuka na ključ in zaščita proti vrtanju
 • ni zahtev po varnostnih steklih

Priporočena uporaba:

 • Za okna v zgornjem nadstropju, ki so težko dostopna od zunaj.

Varnostna stopnja RC1 N - priporočamo za okna v zgornjem nadstropju, ki so težko dostopna od zunaj.
Varnostno okovje RC2 N priporočamo za okna in vrata v pritličju ali na balkonih, kot tudi postavke, ki jih je mogoče dostopati preko garažne strehe ali nadstreškov.

Varnostna stopnja okovja RC2 N

RC2 N sestavljajo:

 • osmerokotne varnostne gobaste glave na vseh štirih straneh elementa + dve dodatni + varnostni zapirni element
 • predpisana okenska kljuka na ključ in zaščita proti vrtanju
 • ni zahtev po varnostnih steklih

Priporočena uporaba:

 • Za okna in vrata v pritličju ali na balkonih, kot tudi postavke, ki jih je mogoče dostopati preko garažne strehe ali nadstreškov.

FUNKCIONALNOST OKNA = ENOSTAVNA UPORABA

Sodobno okno ponuja veliko izbiro različnih funkcij in tehničnih rešitev. Najpomembnejše pa je dejstvo, da mora biti enostavno in varno za vsakdanjo uporabo. Pred nakupom in po montaži je pomembno preveriti odpiranje, zapiranje in nagib okna. Vse funkcije morajo potekati brez uporabe sile. Montaža oken po sistemu RAL pa še dodatno prispeva k varčnosti, saj se gradbeno režo zatesni v treh ravneh.

Sodobno okno mora biti enostavno in varno za vsakdanjo uporabo.

Senčila bistveno pripomorejo k izboljšanju skupne energijske bilance hiše, saj nižajo porabo energije za hlajenje in ogrevanje.
SENČILA = UDOBJE BIVANJA

Senčila bistveno pripomorejo k izboljšanju skupne energijske bilance hiše. Kar pomeni, da nižajo porabo energije za hlajenje in ogrevanje. Spuščena senčila predstavljajo dodaten izolacijski element med zunanjim hladnim (ali vročim) zrakom ter oknom, kar pripomore k nižji porabi energije. Zunanja senčila pomenijo tudi dodatno protivlomno in zvočno zaščito. Že pred nakupom oken je potrebno vedeti, ali bomo zunanja senčila imeli in katera bomo izbrali, saj to lahko prinese spremembe tudi na zunanjem ovoju hiše. V podjetju Satler vam nudimo pester izbor senčil vrhunske kakovosti.


VIDEZ = INDIVIDUALNE ŽELJE

Poleg prepričljive in sodobne tehnologije izdelave okna mora biti le-to tudi privlačno na pogled, kajti le tako vam bo še dolgo v veselje. Samo proizvajalec s celovito ponudbo prodajnega programa stavbnega pohištva lahko uresniči vaše individualne želje.


KVALITETNA MONTAŽA = DODANA VREDNOST OKNA

Strokovnjaki za vgradnjo oken in vrat v podjetju Satler okna in vrata vam bodo pomagali izbrati najbolj ustrezno montažo za vaš objekt, saj je njen izbor odvisen od materiala, iz katerega so vaša okna, kot tudi od objekta, ki ga želite zastekliti. Tako se lahko nova okna v vaš objekt vgradijo s suho montažo, polsuho montažo, mokro montažo ali z najnovejšo moderno troslojno vgradnjo oken, ki je v skladu z evropskimi smernicami, tako imenovano RAL-montažo.

Kvalitetna montaža je dodana vrednost okna.

PRI PROIZVODNJI OKEN MISLIMO TUDI NA OKOLJE.

Okoljska odgovornost = sožitje z naravo

Okoljsko problematiko in pomanjkanje naravnih virov povzročajo tudi trajni materiali, kot so plastična okna, in njihova reciklaža. Samo odgovorni proizvajalci upoštevamo, planiramo in zagotavljamo možnost recikliranja uporabljenih materialov že v samem razvoju tehnologije, proizvodnje in menjave starih PVC-oken z novimi. Tudi uredba EU določa, da morajo okna vsebovati recikliran material. Tako so notranje komore že izdelane iz regenerata, ki pa nikakor ne zniža uporabne vrednosti in kvalitete oken.

 

 

Kvaliteta okna = dolga življenjska doba

Izbira kakovostnega profila, okovja in stekla zagotavlja kvaliteto in dolgo življenjsko dobo okna. Proizvodnja le-teh v Sloveniji, na strojih nemškega proizvajalca ROTOX, pa zagotavlja dodano vrednost.

Naša okna so izdelana iz sodobnih profilov, kateri so prestali test hitrega staranja (ksenotest) na 100 let. Enako je testirano okovje na 40.000 odpiranj. Za steklo se nudi 10-letna garancija. Znano pa je , da steklo v 10 letih izgubi 2% svoje energetske učinkovitosti.

UPORABLJAMO MATERIALE PRIZNANIH BLAGOVNIH ZNAMKPolitika zasebnosti | Avtorji: KIVI.si