AKTUALNO

[ 13.10.2021 ]

ZGODI SE PRI BELEM DNEVU…

 

Podatki policijske statistike so očitni.

Večina vlomov se ne zgodi v temni noči, ampak pri belem dnevu in sicer med 12. in 20. uro.

Še naprej velja pregovor: " Priložnost dela tatu! "

Kdor zapusti hišo in pusti okna nagibno odprta, tako rekoč vabi vlomilce. Priložnostni vlomilci, kar jih večina tudi je, si stvari radi poenostavijo. Namensko poiščejo šibke točke na hiši, da si čim hitreje omogočijo dostop vanjo.

Šibke točke na vaši hiši

Vrata na teraso t.i. balkonska vrata, ter okna so najbolj šibka mesta v vaši hiši. Toda z namenskimi protivlomnimi ukrepi, boste življenje vlomilcem, ki vedno delajo pod velikim časovnim pritiskom, močno otežili. Z vsako sekundo je tveganje, da ga ulovijo pri kaznivem dejanju večje. Dlje kot traja zadrževanje vlomilca zunaj objekta, prej vlomilec obupa.

Vsaka minuta šteje

Pri enodružinskih hišah se najpogosteje vlamlja skozi:

  • balkonska vrata 49,8%
  • okna 27, 4%,
  • vhodna vrata 18,3%,
  • klet 4,5%.

 

Bistvo dobre zaščite je otežiti vlomilcu vstop v objekt

Pričakovani tip storilca in vedenje pri kazenskem dejanju določata stopnjo nevarnosti.

Morda ste prepričani, da večina storilcev enostavno zlomi steklo in vstopi v hišo a statistika kaže, da temu ni tako. Steklo pride na vrsto, ko storilec izčrpa vse druge možnosti.

Za objekt v naselju, je lom stekla preglasen in prehitro pritegne pozornost mimoidočih. Cilj storilca je vstopiti v objekt čimbolj neopazno in za seboj zapreti okno. S tem ne vzbuja pozornosti okolice in pridobi čas, za natančno preiskavo vrednosti stvari v hiši…

Storilci so različno opremljeni, zato poskušajo vlomiti na različne načine.

Najbolj učinkovita zaščita pred vlomom je kombinacija nameščenega varnostnega okovja, kljuko na ključ in varnostnega stekla. 

Pri izbiri posamezne stopnje varnosti za okna na vaši hiši upoštevajte dostopnost.

 

Stopnje varnosti


1.    Osnovna zaščita

Namenjena je za odganjanje priložnostnih storilcev od težko dostopnih oken, kot npr. strešna okna. Okna so opremljena samo z osnovnim okenskim okovjem in sicer 2 osem kotna zaporna elementa z

----

2.    Zaščita RC1 N

Namenjena je priložnostnim storilcem, ki pridejo mimo vaše hiše in opazijo na mizi npr. denarnico.

S sabo nimajo orodja, zato poskušajo odpreti okno s telesno silo kot je brcanje, potisk, sunek z ramo, potisk okna navzgor in iztrganje. Stavbno pohištvo v skladu z RC1 N zaščito, nudi majhno zaščito pred uporabo vzvodnega sistema. Na vseh 4 vogalih so nameščeni osem kotni zaporni elementi in ---, ter okenska kljuka na ključ z zaščito proti vrtanju.

 

3.    Zaščita RC2 /RC2 N

Namenjena je priložnostnim storilcem, ki pridejo mimo vaše hiše z namenom, da vlomijo.  

Priložnostni storilec poskuša zaprt in zaklenjen okenski odpreti na silo z enostavnim orodjem, kot so  izvijač, klešče, podložke, kladivo.

Na vseh straneh okna je nameščenih 6- osem kotnih varnostnih zapornih elementov, okenska kljuka na ključ z zaščito proti vrtanju. Z razred RC2 N se ne zahteva varnostno steklo. Varnostno steklo pa je obvezno, če želite doseči varnostno stopnjo RC2.

 

4.    Zaščita RC3

Namenjena je izkušenim storilcem, ki opazujejo vaš vsakdan preden vlomijo.

Vlomilec poskuša zaprte in zaklenjene okenske elemente odpreti s še dodatnim orodjem kot so lomilko, vrtalnik, izvijači.

Na vseh straneh okna je nameščenih 9-osem kotnih zapornih elementov, kljuka na ključ in zaščita proti vrtanju, varnostno steklo v skladu z EN 356.

 

Vir: Winkhaus GmbH, Nemčija

 

Pomembno: Dodatna varnost standardno pri oknih SATLER:   tretje trdo stožčasto tesnilo v okenskem profilu Aluplast imenovano Safetec ®

 

UPORABLJAMO MATERIALE PRIZNANIH BLAGOVNIH ZNAMK











Politika zasebnosti | Avtorji: KIVI.si